Kuin ensimmäistä kertaa lähtisi lenkille viidentoista vuoden istumisen jälkeen.

Käytän kuntoutusprosessina Erich Frommin kehittelemää transterapeuttista psykoanalyysiä, itseanalyysinä. Eli mietiskelen joka päivä esittäen erilaisia kysymyksiä itselleni ja laitan aivoni työskentelemään ongelmani kimpussa, kunnes se lakkaa vaivaamasta minua. Mieli toimii imurin tavoin tällaisissa asioissa. Imuroiminen on keskimäärin vain mukavempaa puuhaa.

Elisen mietiskelyn seurauksena tunnen jollakin tapaa saavuttaneeni pienen osan itseäni. Nyt puhutaan keskimääräisen hiirenpaskan kokoisesta alueesta.

Eilinen meni melkein kokonaan neljän seinän sisällä. Ihan loppuillasta kävimme kahvilla kaverin kanssa. Hän puhuu englantia. Tuli suunnattoman surulliseksi siitä, etten osaa kieltä tarpeeksi hyvin, jotta voisin väitellä hänen kanssaan. Meillä oli eriäviä mielipiteitä homoudesta ja lesboudesta. Minä olin sillä puolella, ettei siinä ole mitään luonnotonta. hän on fiksu kaveri, mutta hänen kulttuurissaan ei tällaisia asioita käsitellä. Hän on käsitellyt monet asiat, mitä hänen maassaan ei, mutta tähän hän ei ole vielä päässyt. Tietenkin pidän hänen mielipidettään absoluuttisesti vääränä.

Loppupäivän vain istuin jotenkin pidätettynä. No en sentään. Sain lopulta taas otteen itsestäni ja aloin sulamaan mukaan keskusteluun. Muuten ilta menikin sitten ihan jees.

Sitten taiteesta vielä. Kävimme hertassa Tiitu Takalon näyttelynavajaisissa. Siellä oli kahden hengen bändi, en tiedä nimeä, liekkö ollutkaan, mutta he soittivat ihan mielettömän hyvää musiikkia. Kuunnellessani mietin, että harvoin musiikki tai mikään muukaan taide koskettaa minua. Ja harvoin varsinkaan silloin, jos se ei ole samantyylistä, samanäänistä, samanmuotoista, samanhajuista kuin oma taiteeni. Kuinka narsistista se on?

Erich Fromm sanookin tätä vaihetta vaikeimmaksi. Jatkuvaa huomaamista, että asiat eivät mene hyvin. Että asiat jatkuvasti kusevat, huomaa ettei olekaan pyhimys ja maailman kiltein ja paras ja muutenkin pörrösin. Samalla tämä on voimia antavaa. Nurkka kerrallaan puhdistan Huoneeni.